Hopp til innhold

IBU-sjef starter dopingetterforskning av Sotsji-OL

PRESQUE ISLE/OSLO (NRK): Antidopingsjefen i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) setter i gang gransking av Vinter-OL i 2014 på grunn av frykt for uoppdaget doping i skiskyting.

Skiskyting fellesstart OL

SKAL ETTERFORSKES: Dopingarbeidet som foregikk under og før Sotsji-lekene skal nå etterforskes av Det internasjonale skiskytterforbundet. Her fra fellesstarten under lekene.

Foto: MAJA SUSLIN, MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

Den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle var eneste skiskytter som ble dopingtatt under OL i Sotsji . Men Wada-rapporten som avdekket storstilt juks i russisk friidrett har ført til økt press på å få i gang en dopinggransking av lekene.

Nå tar antidopingsjefen i Det internasjonale skiskytterforbundet grep. Han setter igang en etterforskning av tiden før og under OL, forteller antidopingsjef Jim Carrabre overfor NRK.

– En av anbefalingene fra rapporten var at alle vinterforbund som var representert i Sotsji-lekene burde være bekymret. Og jeg er selvsagt veldig bekymret for dette. Jeg kommer derfor til å starte en etterforskning, sier Carrabre.

Wada-samarbeid

Carrabre vil ikke kommentere hvilke ledetråder de har. Men under verdenscuprennene i skiskyting i Presque Isle forrige uke møtte han representanter fra Verdens antidopingbyrå (Wada), og de ble enige om å utveksle bloddata og informasjon.

– Jeg sa at vi bør se tilbake, både på det som skjedde i Sotsji og på det som skjedde i tiden rundt. Vi må diskutere dataene vi har og se om vi har noe å gå videre med, sier IBU-visepresident Carrabre.

Han råder andre idretter til å gjøre som skiskyting.

– Jeg mener vi bør vende alle steiner. Alle vinteridrettsforbundene burde gjøre sin egen uavhengige etterforskning av Sotsji. Det vil være et feilgrep ikke å gjøre det, sier Carrabre.

Mistenker juks

I den tyske dokumentarfilmen «Hemmeligheten om doping: Hvordan Russland lager sine vinnere» sa varsleren Vitaly Stepanov at idretter som langrenn og skiskyting er omfattet av samme system som friidretten.

Dopinglab Sotsji

BLE OVERVÅKET: Dopinglaboratoriet i Sotsji skal ha blitt overvåket av folk fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Det avslørte Wada-rapporten i høst. Nå skal det sporet følges opp.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Lederen av arbeidet med Wada-rapporten, Dick Pound, har vært klar på at han mistenker fusk i antidopingarbeidet i Sotsji.

– Jeg tror ikke russernes testsystem har vært effektivt. Det kan det ikke ha vært. For med vårt lille antall målrettede tester finner vi et vesentlig antall positive tester. De har gjort hundrevis av tester og har ikke vesentlige antall positive tester. Det går ikke opp i mitt hode, sier Carrabre.

I månedene før OL ble flere russiske skiskyttere tatt i doping , men under selve lekene ble altså kun Sachenbacher-Stehle tatt.

Destruerte prøver

Et av de mest sjokkerende funnene i Wada-rapporten var at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) dekket over russisk doping. En sterk bekymring for Carrabre nå er at RUSADA destruerte 1417 dopingprøver før deres hovedkvarter skulle undersøkes. Hvilke av disse prøvene som stammet fra Sotsji-lekene er ikke offentlig kjent.

Også IBU tok blodprøver i Sotsji (ikke dopingprøver), men de hadde problemer med egen analysemaskin under lekene. Og RUSADA, som foretok deler av analysearbeidet, er suspendert av Wada.

IOC forsvarer arbeidet

Da IOC-president Thomas Bach ble spurt om dopinganalysene i forbindelse med Ungdoms-OL, avfeide han problemer i Sotsji:

– Rapporten fra Wadas uavhengige observatør lovpriste arbeidet til Sotsji-laboratoriet, sier Bach til Insidethegames.

IOC har opplyst at OL-prøver ble transportert til Lausanne etter lekene.

Sportsnyheter

Emil Ødegaard ligger nede

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • PSG ble seriemester uten å spille – Monaco-tap sørget for titteljubel

    Paris Saint-Germain kunne søndag juble for sitt tolvte seriegull og sitt tredje strake. Tittelen ble sikret etter Monacos 2-3-tap mot Lyon.

    Premissene før søndagens duell i Lyon var klare. Monaco måtte vinne for å forlenge håpet om å ta igjen PSG på tabelltopp.

    Det greide de ikke, og dermed er PSG seriemestere igjen. PSG kunne selv sikre seriegullet lørdag, men 3-3 mot Le Havre førte til at de måtte vente til søndag.

    PSG har vunnet ligaen seks av sju siste årene. Lille i 2021/22 var unntaket. Ingen har flere ligatitler enn PSG, der Marseille og Saint-Étienne er nærmest med sine ti.

    Mye av æren for PSGs seriegull skal gullkalven Kylian Mbappé ha. Spissen har scoret 26 mål, noe som er ni flere enn Lille-spiller Jonathan David. (NTB)

    PSG
    Foto: AP
  • Haaland tilbake med scoring i City-seier

    Erling Braut Haaland startet på benken, men kom inn og scoret da Manchester City slo Nottingham Forest 2-0. Det er jærbuens 21. ligamål denne sesongen.

    – Det er viktig at han er tilbake og gjør det han gjør. Han var ikke klar for 90 minutter, men det var godt for ham å være tilbake, sa City-manager Pep Guardiola til BBC etter kampen.

    City er nå nummer to i Premier League, ett poeng bak Arsenal, men med en kamp mindre spilt. Forest er i andre enden av tabellen, ett poeng over nedrykksstreken.

    Haaland har slitt med en muskelskade den siste tiden og mistet to kamper, men var tilbake på benken mot Forest. Der satt også Oscar Bobb.

    Gjestene slet lenge med å skape sjanser, men tok ledelsen etter 32 minutter da Josko Gvardiol headet en corner fra Kevin De Bruyne i mål.

    Få minutter senere burde Chris Wood utlignet for hjemmelaget, men spissen avsluttet utenfor fra fem meter. Rett før pause fikk også stopper Murillo en kjempemulighet fra kort hold, men skuddet gikk i tverrliggeren og over.

    Like etter hvilen fikk Wood nok en stor mulighet, men klarte ikke å utligne.

    Haaland kom inn like etter timen og brukte kun ti minutter på å doble ledelsen for gjestene. De Bruyne spilte han igjennom, og Haaland var iskald foran mål.

    Bobb kom inn i det 89. minutt, men rakk ikke utrette stort.

    Erling Braut Haaland
  • Ny Bjørlo-perle da FFK imponerte igjen

    Igjen ble Fredrikstads Morten Bjørlo avgjørende da de hvitkledde tok sesongens andre seier. Sandefjord ble slått 1-0.

    FFK har ikke tapt siden serieåpningen mot Bodø/Glimt og imponerer i sitt første år i Eliteserien siden 2011. Seieren gjør at Fredrikstad er på 6.-plass. Sandefjord står fortsatt uten seier.

    Morten Bjørlo ble dagens mann.

    Bjørlo tok en berøring, orienterte seg og chippet ballen over den utrusende Sandefjord-keeperen.

    – Det er en klassescoring, fastslo TV 2-ekspert Yaw Amankwah.

    Sandefjord hadde noen kjempesjanser i den første omgangen, men maktet ikke å få ballen over streken. (NTB)

    Fredrikstad
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal